Balansekonomi

Den som vet när han har tillräckligt är rik.

– Lao Zi, taoismens grundare

Taoismen är en livsfilosofi där balans mellan urkrafterna yin (stillhet) och yang (aktivitet) är kärnan. Taoismen uppmanar oss ”att leva utan några förutfattade meningar om hur livet ska, måste eller bör vara.”

Från Bongo Bar till Barcelona

Jag har lyssnat på I’m from Barcelona ända sedan starten för tio år sedan. Jag pluggade på högskolan i deras hemstad Jönköping då, och såg en av deras första konserter på Bongo Bar på Tändsticksområdet. De i bandet var fler än oss i publiken, men åh så bra och trallvänligt det var. Sedan dess har jag sett jättegruppen (tror att de är 28 medlemmar i bandet) många gånger, och publiken har blivit större och gladare för varje konsert. Sicken rolig och imponerande resa som I’m from Barcelona gör och har gjort!

Nu släpper de (efter en lång tystnad) snart ett nytt album, en ny singel (som heter Violins) och till den en riktigt schysst musikvideo. Jag får The Polyphonic Spree-vibbar, och tänker särskilt på deras fantastiska Light & Day. Här är nya I’m from Barcelona-videon:

Läs det här – och skriv en bok

damn

Jag har nyligen startat förlag. Förklaringen är jätteenkel: jag vill ge ut böcker och tidskrifter, och jag vill göra det på eget förlag. Först och främst tänker jag ge ut mina egna böcker och tidskrifter, men om någon (typ du) skulle komma med en sjukt bra idé eller ett dito manus, då skulle jag alla gånger vara intresserad såklart.

Just nu jobbar formgivaren Karin Ohlsson och jag med förlagets första bok. Den kommer att få namnet Ett hum om vin, och utkommer i april. Den handlar – icke oväntat – om vin. Boken vänder sig till dig som är nyfiken på vin, men inte så kunnig (ännu). Region för region gör vi i boken en resa genom Europa, och ger tips på en hel radda goda viner – röda, vita, söta – att provsmaka i jakten på nya favoriter.

Många drömmer om att ge ut en bok, men ger upp eftersom det verkar så svårt att få ett förlag att nappa och gå in med pengar. Om du känner så kan det vara bra att känna till det här: det finns andra vägar. En sådan är att ge ut boken själv. Det behöver inte bli varken dyrt eller svårt. Och om du vill få ändan ur vagnen finns det ingen bättre start än att läsa Write & sell your damn book. Det är en mycket koncis e-bok (pdf) som förklarar allt du behöver veta om egenutgivningen. Författaren heter Justin Jackson, och boken finns alldeles gratis att läsa här.

Styr inifrån

Det här är en grej som jag tänkt på mycket den senaste tiden: vem styr mig? Jag har kommit underfund med att jag har förtvivlat svårt för ”att vara styrd”. Jag tar ogärna direktiv från andra, känner mig så låst då. Jag vill bestämma och styra själv. Därför passar jag inget vidare som fast anställd, som inrättad i ett led. Nu tror jag kanske inte att alla fast anställda ser på sin tillvaro som sådan, att de skulle vara styrda eller inrättade. Men jag trivs med att få bestämma själv, över min tid, över mina pengar, över mina prioriteringar. Jag kan givetvis inte styra allt själv, men mycket, det viktiga. Och jag har de senaste åren börjat att mer och mer styra inifrån, har blivit mer inifrånstyrd.

Det är så lätt att låta andra styra ens val, att låta andras förväntningar och krav pekar ut riktningen. Vad vill andra att jag gör? Vad ska jag skriva om som andra vill läsa om? Vad ska jag säga som andra nog vill höra? Som föreläsare brukar jag predika att ”skriva för sin läsare”, men det här är någonting annat. Jag tror på att – i sina vägval – vara genuint egoistisk. Jag tror på att låta svaret på frågan ”Vad vill jag?” vara vägen framåt. Gör saker för din skull. Gör saker som du uppskattar. Skapa sådant som du önskar fanns (och fanns mer av). Det är först då som det blir verkligt bra och riktigt värdefullt för dig – och därigenom för andra. Jobba på att bli mer inifrånstyrd. Det tänker jag fortsätta att göra.